
 

 

 
 
 
 
 

FEMA Provisions in respect of Repatriation of Salary to the Home Country  
by the EXPAT employees of subsidiaries of the Foreign Companies in India 

 
22nd November 2005 

 
By Srinivas Kotni, Advocate 
CORPORATE LEXPORT 
Advocates & Legal Consultants 
K-1/114, First Floor, Chittaranjan (C.R.) Park, 
New Delhi –110 019 
Tel # 011-2627 0505/1505 
Email : kotni@lexport.in 
 
 
A. BACKGROUND 
 
1.1 In this article we are analyzing the applicable provisions of Foreign Exchange 

Management Act, 1999 (“FEMA”) in respect of the payment of salaries to EXPAT 
Employees by Wholly Owned Subsidiaries (“WOS”) of foreign companies and their 
remittance abroad to the respective home countries.  

 
1.2 We are proceeding to deal with the following issues in our endeavor to focus on the 

most prevalent situations in the industry in the context of remittances by EXPAT 
employees of Indian subsidiaries.  

 
B. ISSUES 
 
2.1 Can the salary of EXPATS (employees in the WOS) be directly credited to their 

foreign currency accounts abroad by the Indian WOS of the foreign company? 
 

2.2 What is the implication in case the tax paid salary after statutory deductions (in Indian 
Rupees) is credited by the Indian WOS to a bank account maintained by such EXPAT 
in India & thereafter the same is remitted by him to the respective home country? 

 
2.3 If any condition is inadvertently compromised (eg. remittance of full salary to an 

account abroad), what are the penal consequences and exposure under the applicable 
provisions? 

 
C. ANALYSIS 
 
3. Remittance of salary by the Indian WOS directly to the  EXPAT Employee’s account 

abroad  
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3.1 In case where the salary of EXPAT employee is directly credited to the foreign 
currency account the same will be covered under the Foreign Exchange Management 
(Foreign Currency Accounts By a Person Resident in India1) Regulations, 2000. These 
regulations generally deal with various types of Foreign Currency Accounts which can 
be opened in India and abroad. 

 
3.2 Regulation 7 of these regulations deal with opening, holding and maintaining a 

Foreign Currency Account outside India. Regulation 7(8) which is relevant in this 
regard is extracted as under:- 

 
“(8) A national of a foreign State resident in India being an employee of a 
foreign company or a citizen of India employed by a foreign company outside 
India and in either case on deputation to the office/branch/subsidiary/joint 
venture in India of such foreign company may open, hold and maintain a 
foreign currency account with a bank outside India and receive the salary 
payable to him for the services rendered to the office/branch/subsidiary/joint 
venture in India of such foreign company, by credit to such account: 
 
Provided that, 

(i) the amount to be credited to such account shall not exceed 75 
per cent of the salary accrued to or received by such person 
from the foreign company; 

(ii) the remaining salary shall be paid in rupees in India; 
(iii) income-tax chargeable under the Income-tax Act, 1961 is paid 

on the entire salary as accrued in India.” 
 
3.3 The following points emerge from the perusal of Regulation 7(8):- 

 
(a) A Foreign National; 
(b) Resident in India; 
(c) Being an Employee of a Foreign Company who is on deputation to a subsidiary 

of such Foreign Company in India; 
(d) May open, hold and maintain a Foreign Currency Account with a Bank abroad; 
(e) And receive the Indian salary by credit to such account; 
(f) Such credit to the account not to exceed 75% of the salary accrued/received 

from the Foreign Company. 
(g) Remaining 25% of salary to be paid in Indian Rupees; 
(h) Income Tax to be paid on the entire salary (accrued/received in India); 
 

3.4 Therefore, the Foreign Exchange Law of India clearly recognizes that an Indian 
subsidiary of a Foreign Company can have EXPAT Executives for managing its India 
operations and also provides the legal frame work within which the repatriation of 

                                                 
1 For the purposes of present analysis we are assuming that the EXPATS concerned are Persons Resident In 

India in terms of FEMA 
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their salaries can be made by the Indian Subsidiary Company, which is amply clear on 
perusal of the aforesaid provision. 

 
4. Remittance by the EXPAT of the tax paid salary received from the Indian WOS to 

his home country abroad 
 
4.1 In case the tax paid salary (in Indian Rupees) is credited by the WOS to the account of 

such EXPAT employee maintained in India and thereafter the same is remitted to the  
respective home country by such EXPAT, the same to our understanding will be 
classified as a Current Account transaction under FEMA. 

 
4.2 Under Section 2 (j) of FEMA, ‘Current Account Transaction’  has been defined as 

under: 
 

(j) ”current account transaction” means a transaction other than a capital 
account transaction and without prejudice to the generality of the foregoing 
such transaction includes, 
 

(i) payments due in connection with foreign trade, other current 
business, services, and short-term banking and credit facilities 
in the ordinary course of business, 

(ii) payments due as interest on loans and as net income from 
investments, 

(iii) remittances for living expenses of parents, spouse and 
children residing abroad, and 

(iv) expenses in connection with foreign travel, education and 
medical care of parents, spouse and children; 

 
 
4.3 A  perusal of the definition  provides that the remittance  abroad will be allowed if the 

same is meant  for covering the living expenses  of parents, spouse & children living 
abroad. If  the Indian WOS credits the salary (in Indian Rupees) to the  account of the 
EXPAT employee after deducting & settling the income tax and other statutory 
liabilities arising thereon, in such a scenario the same may be remitted to the 
respective home country by the EXPAT employee as per the provisions of section 2(j) 
clause (iii) of FEMA. These current account transactions are governed by the Foreign 
Exchange Management (Current Account Transactions) Rules, 2000 (“Current 
Account Transactions Rules”).  

 
4.4 Rule 5 of the said Current Account Transactions Rules provides that no person shall 

draw foreign exchange for a transaction included in Schedule-III, without prior 
approval of the Reserve Bank of India. The said Rule 5 is extracted as under:- 

 
 
  “Prior approval of Reserve Bank 
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 5. No person shall draw foreign exchange for a transaction included in the 

Schedule III without prior approval of the Reserve Bank. 
 
 Provided that this Rule shall not apply where the payment is made out of funds 

held in Resident Foreign Currency (RFC) Account of the remitter.” 
 
 Therefore, the general rule is that prior permission of RBI is required for remittances 

under this head, unless the payment is made out of the funds held in RFC Account of 
the remitter. 

 
4.5  The relevant portion of the contents of Schedule-III are reproduced as under: 
 

7.  Remittance for maintenance of close relatives abroad, 
 

[(i) exceeding net salary (after deduction of taxes, contribution to provident 
fund and other deductions) of a person who is resident but not permanently 
resident in India and 

 
   (a) is a citizen of a foreign State other than Pakistan; or 

(b) is a citixen of India, who is on deputation to the office or branch 
or subsidiary or joint venture in India of such foreign 
company.] 

 
  (ii) exceeding US$ 100,000 per year per recipient, in all other cases. 
  

Explanation : for the purpose of this item, a person resident in India on 
account of his [employment or deputation of] a specified duration (irrespective 
of length thereof) or for a specific job or assignment, the duration of which 
does not exceed three years, is a resident but not permanently resident.] 

 
 
4.6 It is clear from the abovementioned rule that a foreign resident who is not permanently 

resident and who is on deputation to a subsidiary can remit his entire net salary 
(excluding taxes, contributions to PF and other statutory deductions) abroad for 
maintenance of his family without any prior permission from RBI. The Explanation 
clarifies that such person shall be considered as a person resident in India but not 
permanently resident only if the EXPAT is in employment/deputation to the Indian 
subsidiary either for a specific duration (any length of duration) or for a specific job or 
assignment not exceeding 3 years. However if the EXPAT is in regular employment of 
the Indian subsidiary for an unspecified period then the provisions provide that he can 
remit only a sum upto US$ 1,00,000 per person per annum without any prior 
permission from RBI. If such remittances exceed the above limits then specific prior 
permissions from RBI are required.  
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5. Penal Provisions for Contravention of the above regulations 
 
5.1 Since the aforesaid Regulations and Rules are formulated in terms of powers conferred 

under Foreign Exchange Management Act, 1999 any contravention of these attracts 
the Penal Provisions provided in the Act. 

 
5.2 Section 13 of the FEMA dealing with penalties reads as under:- 
 

“13. (1) If any person contravenes any provision of this Act, or contravenes 
any rule, regulation, notification, direction or order issued in exercise of the 
powers under this Act, or contravenes any condition subject to which an 
authorisation is issued by the Reserve Bank, he shall, upon adjudication, be 
liable to a penalty up to thrice the sum involved in such contravention where 
such amount is quantifiable, or up to two lakh rupees where the amount is not 
quantifiable, and where such contravention is a continuing one, further penalty 
which may extend to five thousand rupees for every day after the first day 
during which the contravention continues. 
 
(2) Any Adjudicating authority adjudging any contravention under sub-section 
(1), may, if he thinks fit in addition to any penalty which he may impose for 
such contravention direct that any currency, security or any other money or 
property in respect of which the contravention has taken place shall be 
confiscated to the Central Government and further direct that the foreign 
exchange holdings, if any of the persons committing the contraventions or any 
part thereof, shall be brought back into India or shall be retained outside India 
in accordance with the directions made in this behalf. 
 
Explanation. – For the purposes of this sub-section, “property” in respect of 
which contravention has taken place, shall include- 
 
(a) deposits in a bank, where the said property is converted into such deposits; 
(b) Indian currency, where the said property is converted into that currency; 

and 
(c) any other property which has resulted out of the conversion of that 

property” 
  

5.3 A perusal of the aforesaid Section 13 clearly shows that any contravention of 
regulations shall attract (upon adjudication) a penalty upto thrice the amount involved 
in such contravention (where quantifiable) or upto Rs. 2 lakhs (where not 
quantifiable). Further in respect of continuing contraventions a daily penalty upto Rs. 
5,000/- per day can also be imposed. Furthermore the Adjudicating Authority can also 
order confiscation of the currency involved and can also order bringing back into India 
of any currency which has been wrongly remitted outside India. 

 
D. CONCLUSIONS  
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6.1 The salary of such EXPATS can be directly credited by the Indian subsidiary to their 

foreign currency accounts abroad subject to the following conditions:-  
 

a) A maximum of 75% of the salary accrued/paid to such EXPAT employee can be 
credited in such Foreign Currency Account abroad. 

 
b) The balance 25% of the salary must mandatorily be paid in Indian Rupees. 

 
c) Income Tax as per the provisions of The Income Tax Act, 1961 has to be paid on 

the entire salary accrued/paid to such EXPAT employee in India. 
 
6.2 In case the tax paid salary is credited (in Indian Rupees) to the bank account of such 

EXPAT employee in India by the WOS, the same can be remitted without any prior 
permission by the EXPAT employee to the respective home country to the extent of 
his net salary (excluding taxes, contributions to PF and other statutory deductions) for 
maintenance of his family abroad, if such EXPAT is either on deputation or for a 
specified period (irrespective of length) or any specified job or assignment for a period 
not exceeding 3 years. However, if such EXPAT is in regular employment of the WOS 
for an unspecified period then he can only remit upto US$ 100,000 per annum without 
any prior permission from RBI. For any remittances above the limit prior permission 
of RBI would become mandatory.   

 
6.3 Section 13 of FEMA clearly shows that any contravention of regulations shall attract a 

penalty upto thrice the amount involved in such contravention (where quantifiable) or 
upto Rs. 2 lakhs (where not quantifiable). Further in respect of continuing 
contraventions a daily penalty upto Rs. 5,000/- per day (after the first day during 
which the contravention continues) can be imposed. Furthermore the Adjudicating 
Authority can also order confiscation of the currency involved and can also order 
bringing back into India of any currency which has been wrongly remitted outside 
India.  

 
 


